Výživová hodnota jedlého kaštanu a jeho léčivé účinky

krásně vybarvený plod jedlého kaštanu podzimní sklizeň ostnitá číška s plody

                             Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.  Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr a to ve větší míře než pšenice , vlašský ořech či brambory a zatím co glukóza, fruktóza a maltóza jsou obsaženy jen v malých množstvích. Zastoupeny jsou také minerální látky jako je draslík,fosfor,síra,hořčík, vápník,chlorid,sodík,železo,mangan měď zinek a další prvky. Jedlé kaštany se upravují mnoha způsoby,ale asi nejznámější způsob je pečení kaštanů. Nejlepší způsob uchování kaštanů je jejich zamražení v mikrotenových sáčcích. Po rozmrazení si zachovávají svou původní chuť.

V lidovém léčitelství se o kaštanu říká :
"Jeho plod je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku. Jez ho často, denně, před a po jídle, a tvůj mozek poroste a bude se naplňovat, tvé nervy zesílí a slabost bude ustupovat." Z listů a plodů je připravují různé výluhy a tinktury a používá se i  k výrobě homeopatických léků.
 
Věda zjistila :
Jedlý kaštan je mezi stromy, tím čím je fenykl mezi bylinami: stoprocentně zdravý, od kořene až po vrchol. V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou cenné třísloviny (taniny a bioflavonioidy).
Plody obsahují vedle škrobu (45-58%) a bílkovin (4-7%) hodnotné uhlovodany(22-34%), které slouží všem buňkám, zvláště však nervům, jako přísun energie.
Nadto obsahují plody jedlých kaštanů specifické účinné látky (biogenní aminy, eutrotransmitery), které jsou nutné k nervovému vedení a svalovým vzruchům. V plodech jsou mimoto vitamíny A, B, a C. Protože neobsahují žádné hexóny typu glukózy nebo fruktózy, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům. Jedlé kaštany jsou ideální potravou pro nervy všech osob po čtyřicítce a předcházejí vzniku ztráty paměti.
  
                        Konečnými produkty z kaštanů mohou být kaštany kandované,vakuované,kaštanová mouka či vločky,kaštany v alkoholu a mnoho dalších způsobů. Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice se vyrábí kaštanové pivo. Existují celé obsáhlé kuchařské knihy které se přípravou jídel z kaštanů zabývají. V Americe si například nedokáží ani představit krocana bez kaštanové nádivky,kde toto jídlo je národním pokrmem na den díkůvzdání. Jedlý kaštan je také významnou medonosnou dřevinou a plody jsou ideální jako potrava pro zvěř. Když pomineme výživovou hodnotu kaštanovníku musíme zmínit užitkovou hodnotu dřeva,které je krásné a tvrdé a má stejné nebo podobné vlastnosti jako dřevo dubové , vhodné k výrobě dýh , trvanlivých železničních pražců, stylových kusů nábytku, sudů atd. V jižních zemích , ale i na např. na Slovensku,kde jsou kaštany běžně pěstovány se každoročně pořádají kaštanové slavnosti na kterých jsou k dostání všechny produkty které jsou z kaštanů připravovány. Tyto slavnosti jsou tam opravdovými svátky jedlých kaštanů . nejbližší kaštanové slavnosti můžeme každoročně v září navštívit u našich východních sousedů na Slovensku  . 
  
 
Pečení kaštanů :
 
 
 
Asi nejznámější úprava kaštanů je jejich pečení. Vůně která se při tom uvolňuje je charakteristická a nezaměnitelná a kdo ji jednou ucítil , již ji nikdy nezapomene a když ji i po letech ucítí , vždy ho napadne pouze slovo ,,kaštany“
 
 
 
 
 


Postup přípravy pečených kaštanů :

  1.  Nejjednodušší způsobem je, když kaštany vložíme do vody a necháme je po dobu několika hodin nasáknout vodou, abychom předešli jejich vysušení během pečení. (není podmínkou)
  2.  Kaštany vyjmeme z vody, osušíme a z jedné strany nařízneme slupku do kříže( do X) špičkou nože.
  3.  Rozložíme je na plech (nebo pánev)  a pečeme 20 minut při 180-210°C, až se slupka otevře a buď hodně ale třeba i málo a kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké (zkusíme vidličkou ale lépe je jeden kažtan z várky rozříznout).
    4.  Horké kaštany trochu pokropíme vodou, zabalíme do starší utěrky,silně stlačíme, aby popraskala slupka(toto není nutné) a necháme je zde asi pět minut. Pak je přemístíme na keramickou misku zakryjeme talířem, aby příliš rychle nevychladly a s potěšením je pojídáme.
POZOR!!! V případě že kaštany zapomeneme naříznout stává se z nich bomba která v troubě udělá dokonalou spoušť.Kaštan se rozprskne a znehodnotí se .
Pozn :že jsou kaštany hotové poznáme podle toho kdy ucítíme příjemnou a charakteristickou vůni která je charakteristická a nezaměnitelná .Po vychladnutí slupka opět ztvrdne a kaštany se špatně loupou.
  
Při pražení kaštanů na volném prostranství se používají terakotové nádoby s otvory (mřížkami - podobným cedníkům) položenými nad dřevěném uhlí. V domácím prostředí tj. v kuchyni se používají speciální pražící pánve na kaštany ("chestnut-roasting pan"),které vypadají jako obyčejné pánve, ale mají na dně dírky. Kaštany vložíme na pánev, postříkáme je vodou, zakryjeme poklicí a necháme na středním plameni pražit.
Pánví  občas zatřepeme. Tak pokračujeme, až je slupka načernalá a bílá dužina začne vykukovat ven naříznutým otvorem; trvá to asi 5 až 10 minut. Pokud jsou naše kaštany připálené znamená to, že jsme pánví dostatečně netřepali.

 
 




Při pečení nesmí zčernat a musí si zachovat typickou tmavohnědou barvu.
 
 
 



Postup přípravy vařených kaštanů:

1.   Kaštany důkladně opereme a ostrým nožem nařízneme špičku každého plodu do kříže. Někdo toto nařezávání při vaření neprovádí.
2.   Vložíme je do velkého hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené. Hrnec zakryjeme pokličkou, vodu uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a mírným varem kaštany vaříme asi 20 minut.
3.   Vodu nesléváme, ale nádobu odstavíme na pět až sedm minut. Z hrnce pak nabíráme děrovanou naběračkou jen tolik kaštanů, kolik jich stačíme oloupat, dokud jsou horké. Odstraníme vnější i vnitřní slupku. Pokud kaštany zchladnou a nedají se dobře loupat, přihřejeme je.
4.   Nespotřebované kaštany v menších množstvích rozdělíme do mikrotenových sáčků, které uložíme do mrazáku. Můžeme je tak kdykoliv rozmrazit a použít.
 
A ještě jeden recept našich babiček:
 
Příprava:
Slupky kaštanů na kulaté straně špičatým nožem příčně nařízneme ke špičce, aniž poškodímevnitřek. Do pařáku dáme 1/4 litru
vody a 1 kg kaštanů. Vaříme 20 minut na 3. stupni. Po odpaření se dá
zakrytý hrnec na stůl a každý si své kaštany oloupe sám. Ale najednou
na talíř si dá jen 2–3 kusy. Každý dostane ještě misku smetany a jí si
kaštany polévá. Místo smetany lez samozřejmě použít i šlehačku. K
pití se dává sklenka červeného vína nebo čaj. Je to velmi dobré jídlo
pro velkou společnost okolo stolu.
 
Tip : Kaštany je možno také připravit nouzově v mikrovlné troubě, ale přijdete částečně o jejich klasickou chuť a neodolatelnou vůni(samozřejmě opět nesmíte zapomenout naříznout). Pozor tato příprava je velice rychlá!!!! Kaštany se nahřejí velice rychle. Při tomto způsobu ale přijdete o výraznou  chuť a vůni .
 
Existuje mnoho dalších způsobů pečení ,vaření ,ale vše je na stejném principu a popsali jsme pouze nejběžnější způsob .
 
Receptů je opravdu na tisíce ,ale co se týká chuti ,tak úprava pečením je asi ta nejznámější , nejchutnější a také proto nejrozšířenejší.