Sklizeň plodů


Plody se sklízí každoročně v období koncem září a říjnu ,záleží na poloze stromu a klimatických podmínkách . Plody sbírají ze země a vylupují s ostnitých číšek .
Syrové plody jsou nepříjemně trpké, teprve tepelně upravené jsou vhodné ke konzumaci.Kaštany jsou zpravidla velmi rychle napadány plísněmi, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra kaštanu, proto je vhodné při jejich koupi bedlivě sledovat jejich jakost a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. V domácnosti je nutné kaštany  je rychle spotřebovat. Vysýcháním kaštany velmi tvrdnou a stávají se pro tuto tvrdost nepoživatelnými. Osvědčený způsob je jejich    uvaření , vyloupání a zamražení po rozmrazení neztrácejí   chuť ani  kvalitu .  

Pozn: rozmrazovaní provádějte pozvolna při pokojové teplotě.
 
POZOR!!!!! Plody ze stromu v žádném případě neoboucháváme ( neklátíme ) jak jsme tomu zvyklí,například u ořechů, došlo by tím k poškození  větviček a otevřela by se tak cesta pro případné houbové onemocnění. Pro kaštanovník může být takovéto sklízení plodů smrtelně nebezpečné.
  
Pozn:  při sběru plodů je bezpodmínečně nutné použití silných kožených rukavic. Ostnité číšky jsou natolik pichlavé,že máte problém číšku pouze uchopit natož z ní vyloupnout plody. Kdyby jsme to měli přirovnat k nějaké jiné rostlině jednoznačně by jsme zvolili kaktus.
ostnité číšky
 
DOPORUČENÍ. Kaštany jsou k nám také v podzimních měsících dováženy a prodávány v některých obchodních řetězcích. Jejich kvalita je však ve většině případů velmi špatná, kolikrát jsou potaženy svrchu bílou plísní a po rozkrojení jsou plesnivé i uvnitř (poznáme podle tmavě hnědéhoaž černého zabarvení dužiny).Bohužel tento jev je opravdu velmi častý a koupit opravdu kvalitní plody je téměř nemožné, minimálně jich polovinu vyhodíte. Toto Vám zkazí celý dojem o tomto plodu s tím , že řeknete ,,jo to jsem jedl,ale vůbec to nebylo dobré“.Takovouto špatnou kvalitu prodávají dále i obchodníci na ulici jako pečené kaštany. Spousta lidí si je koupí poprvé a také naposledy a je to velká škoda.Když by opravdu ochutnali kvalitní čerstvé plody,určitě by si tuto charakteristickou vánoční pochoutku zakoupili opakovaně.Největší šanci kdy můžete koupit zdravé kaštany je co nejdříve na podzim kdy skladovací doba je zatím krátká,ale i tak je potřeba vybírat a nebát se v obchodě dva až tři plody rozkrojit nebo požádat o jejich rozkrojení, třeba i s tím, že si je zaplatíte, stále je to lepší než si koupit půl kila plesnivých plodů.